Poznaj
unikalne piękno
wyspy Santorini!

Jedzenie na Santorini

Santorini to jedna z najpiękniejszych wysp świata, ukształtowana w wyniku wielokrotnych wybuchów znajdującego się w centrum kaldery wulkanu. Zanim pojawili się pierwsi turyści, mieszkańcy Santorini żyli skromnie. Utrzymywali się z rolnictwa – uprawiali zboża, rośliny strączkowe oraz nieliczne warzywa. Hodowla zwierząt była znacznie ograniczona ze względu na brak łąk oraz pastwisk. Nic więc dziwnego, że tradycyjne potrawy na Santorini to głównie dania wegetariańskie.

Kuchnia śródziemnomorska to jedna z najzdrowszych kuchni zalecana przez dietetyków. Spożywając tradycyjne potrawy z Santorini możemy przekonać się, że dania wegańskie oraz wegetariańskie mogą być przepyszne. Mieszkańcy wyspy latami żyli z tego, co przynosiła im wulkaniczna ziemia. Jest to bardzo zdrowa kuchnia, która zachwyca oryginalnymi smakami oraz aromatami uzyskiwanymi przy pomocy najróżniejszych ziół. Dania z Santorini urzekają nas nie tylko smakiem, ale i prostotą składników.

Fava – pasta z groszku

Fava to  puree którego głównym składnikiem jest żółty groch uprawiany na żyznych, wulkanicznych glebach Santorini – ugotowany oraz zblendowany. Dodaje się do niego sok z cytryny, skarmelizowaną cebulę, sól oraz dobrej jakości oliwę. Najlepiej smakuje na ciepło, może być jednak spożywane także na zimno. To przystawka podawana często z chlebem oraz lampką wina.

Jest to idealne danie dla wegetarian oraz wegan, również ze względu na wysoką zawartość białka.

Fava występuję w różnych wersjach – np. z kaparami i sosem pomidorowym, a także z wędzoną wieprzowiną („kabourma”), smalcem, w formie klopsików oraz placków.

Groszek Fava jest źródłem witaminy B1 (tiamina), żelaza, miedzi, fosforu, wapnia i magnezu, kwasu foliowego i manganu.

Groszek Fava, którego dokładna łacińska nazwa brzmi „Lathyrus Clymenum L.” jest uprawiany wyłącznie na Santorini od ponad 3500 lat (o czym świadczą znalezione przez archeologów ziarna Favy na terenie wykopalisk w Akrotiri).

Tomatokeftedes – placki z pomidorów

Tomatokeftedes to placki z pomidorów. Można je też nazwać warzywnymi kotlecikami. Są one sporządzane z wyjątkowych, małych pomidorów, które znajdziemy tylko na wyspie Santorini. To aromatyczne, słodkie warzywa uprawiane na wulkanicznych glebach wyspy. Dodatek w postaci ziół tj. oregano, mięta, czy pietruszka sprawiają, że pomidorowe placuszki są bardzo aromatyczne oraz orzeźwiające – w sam raz na upalne lato.

To kolejna przystawka, która składa się z bardzo prostych składników i jest idealna dla wegan oraz wegetarian.

Oprócz pomidorów, cebuli oraz ziół używamy do nich niewielkiej ilość mąki. Placuszki kształtem przypominają placki ziemniaczane. Podaje się je z naturalnym greckim jogurtem lub z tzatziki.

Kopania – beztłuszczowe ciasteczka bez dodatku cukru

Kopania to proste, pyszne, słodkie ciasteczka wypiekane bez cukru oraz bez tłuszczu. Ich główne składniki to suchary jęczmienne, rodzynki oraz sezam.

Składniki są blendowane na jednolitą masę. Z powstałej masy tworzy się kuleczki. Następnie obtacza się je w sezamie. Ciasteczka kopania wyglądem przypominają pralinki. Można je spożyć zaraz po zrobieniu lub odstawić na jakiś czas do lodówki – staną się wówczas bardziej zbite. To słodka przekąska również dla osób, które starają się zdrowo odżywiać.

Można je spotkać w różnych wariantach – np. z dodatkiem wiórków kokosowych, likeru oraz wina. Kopania jest jedną z najbardziej charakterystycznych słodkich, lokalnych przekąsek na Santorini.

Melitinia – ciasteczka serowe

Melitinia to niezwykle aromatyczne ciasteczka serowe. Masa serowa przypomina konsystencją klasyczny sernik, jednak nie zawiera ona dodatkowego tłuszczu. Jest ona wytwarzana z lokalnego, serwatkowego sera mizithra z dodatkiem sproszkowanego mastyksu (mastiha), czyli żywicy pozyskiwanej z drzewa pistacjowego.

Grecy dodają do niej cynamon, goździki oraz sezam. Umieszcza się ją w krążkach z cienkiego ciasta z niewysokim brzegiem – na około 2 cm, i piecze w piekarniku. Głównym składnikiem ciasta są mąka oraz woda. Ciasto to przypomina nieco ciasto na pierogi. Dodaje się do niego odrobinę cukru.

Można porównać je także do ciasta na pitę. Wydaje się to bardziej rozsądne – biorąc pod uwagę, że mówimy o greckich specjałach.

Wyglądem przypominają muffinki z białym serem. Ciasteczka Melitinia są tradycyjnym wypiekiem serwowanym z okazji świąt wielkanocnych, jednak można je dostać także w wielu cukierniach i piekarniach na wyspie.

Nazwa ciasteczek pochodzi od starogreckiego słowa „melitero” oznaczającego „słodki jak miód”.

Apochti – peklowany schab z przyprawami

Po daniach wegańskich oraz wegetariańskich czas na danie mięsne prosto z wyspy Santorini. Grecka wędlina apochti to schab zasypywany solą, który następnie jest marynowany przez kilka dni w occie. Końcowym etapem jest suszenie schabu na słońcu i wietrze. Gdy mięso zostanie ususzone, obtacza się je w rozmaitych przyprawach (głównie pieprz i cynamon) nadając mu oryginalnego smaku i odkłada się je na kolejne kilka godzin. To bardzo aromatyczna, lekko słonawa oraz chuda wędlina, która wyśmienicie smakuje do greckiego wina.

Poznaj Santorini

Odkryj wyjątkowe piękno, fascynującą historię, słoneczne plaże i niesamowite atrakcje, które każdego roku przyciągają na Santorini miliony turystów z całego świata.